10 tipp az elegáns megjelenéshez

Öltöny

A jó minőségű termékek természetes alapanyagból készülnek. Az öltönyöknél ez elsősorban gyapjú alapanyagot jelent (selyem, len, kasmír, moher keverékkel), a kész terméknél fontos még a szövet vastagsága, esése és finomsága is. Hétköznapi viseletre Super 100’s-130’s finomságú szövetek a legalkalmasabbak, míg alkalmi viseletnek akár a Super 180’s finomság is szóba jöhet. Egy jó öltöny szabásában követi a test vonalát, méretben illeszkedik viselőjére. Az öltöny gyöngyház, vagy szarú gombokkal záródik. A közbélést pikírozással rögzítik a szövethez.

Zakó 

A vállszélesség meghatározásánál figyeljünk arra, hogy a vállnak éppen érintenie kell az öltöny vállrészét, tehát nem horpadhat be, és nem nyomhatja ki túlságosan a bicepsz a zakó ujját. A begombolt zakó ne legyen túl bő, ha finoman elhúzzuk a testtől elől a derékrésznél, legfeljebb 3-4 cm-t engedjen. Az ujj semmiképpen ne takarja el a kézfejet, kicsivel a csukló csont alá érjen, hiszen az ingnek 1 cm-t ki kell lógnia a zakó ujjából. Sokan úgy rövidíttetik szabójukkal a konfekció zakó ujj hosszát, hogy az ujja aljából hajtatnak fel, így a zakó ujján lévő gombsor közelebb kerül az ujja aljához. Ez a rövidítési megoldás az üzleti megjelenésben nem igazán elfogadott.

Nadrág

A nadrág az ülep- és a combrészen ne vessen redőket. Szárának a cipő sarkáig illik leérnie, kivétel, ha szűk szárú nadrágról beszélünk, mert a szűk szár miatt az aljabőség nem engedi, hogy leérjen a cipő sarkáig, ilyenkor rövidebbre kell venni a szárat. Ha a nadrágon van övbújtató, akkor mindenképpen viseljünk hozzá övet, ha nincs, akkor nadrágtartót. 

Ing 

Ha ing, akkor 100% pamut, casual esetén len, vagy len, pamut keverék is szóba jöhet. Pamut esetén szövésében megkülönböztetünk puplin, oxford és twill szövésű inganyagokat. A szövés határozza meg az alapanyag vastagságát, tartását és fényességét. Az ingek minden esetben gyöngyház gombokkal készülnek, nem műanyaggal. A fehér ing minden esetben fehér színű legyen, kerüljük a megszürkült, megsárgult “fehér” inget. Az üzleti életben a rövid ujjú ing nem megengedett, főleg nem nyakkendővel. 

Nyakkendő

A modern stílusú öltönyhöz manapság nem feltétlenül kell nyakkendőt kötni, hacsak az alkalom nem követeli meg. Egy jól megkötött nyakkendő, vagy csokornyakkendő azonban emeli az összképet. A manapság divatos kötött/horgolt nyakkendők akár zakó, ing, farmer összeállításban is jól mutatnak. Az aktuális nyakkendő kínálat mindig követi az évszakok változásait, nyáron selyem, len, pamut, vagy ezek keverékeiből válogathatunk akár béleletlen verzióban is. Míg télen a gyapjú és a kasmír a jellemző, persze a klasszikus selyem mellett, amelyet egész évben előszeretettel használnak a férfiak. Az igazán jó minőségű nyakkendő több, mint 3 hajtásos. 

Öv, nadrágtartó

A cipőnek és az öv színének harmonizálnia kell egymással. Megfelelő méretű öv használata javasolt, ami azt jelenti, hogy az övön található 5 darab lyukból ideális esetben a középsőben kell viselni az övet. A túl hosszú és a túl rövid öv sem mutat igényes megjelenést. Amennyiben van rá lehetőség a nadrágtartót ne csatoljuk a nadrág derékrészéhez, hanem gomboljuk a nadrág derék belső részén lévő gombokhoz. Nadrágtartók esetében is hasonlóan a nyakkendőkhöz a különböző évszakokban, különböző alapanyagok állnak rendelkezésünkre (selyem, len, pamut, gyapjú és a “4 évszakos” elasztikus mellett). Egyszerre ne viseljünk övet és nadrágtartót! 

Mandzsettagomb 

Nagyszerű kiegészítője a férfi öltözéknek, amely kifejezi az egyéniségünket. A mandzsettagombok nagyon különbözőek lehetnek formában, mintában, színben és alapanyagban is. Gyakran találkozunk Swarovski kristály, gyöngyház, onix, fa, karbon, bőr díszítésű mandzsettagombokkal.  

Díszzsebkendő

Általában mindig az adott évszaknak megfelelő alapanyagból készül, lehet: len, selyem, pamut, vagy akár gyapjú is. A nyakkendő színéhez/mintájához választjuk a megfelelő darabot, de kerüljük el, hogy ugyanaz a minta/szín legyen, elég ha csak harmonizálnak egymással! 

Zokni 

Az öltönyhöz hosszú sötét, vagy az öltöny színével megegyező zoknit kell viselni. Ha a nadrág szár ülő állapotban felcsúszik, a csupasz lábszár akkor sem látszódhat ki, ezért fontos a megfelelő hosszúságú zokni. Öltönyhöz mindig vékony pamut, selyem, vagy gyapjú zoknit viseljünk, a vastag sport/frottír zokni nem megengedett még akkor sem ha az sötét színű. 

Cipő: Derby vagy oxford modell?

A modern úriember számára nagyon fontos a cipő. Ezek a klasszikus, bőr cipők képezik az alapját egy igényes férfi ruhásszekrényének. Az oxford mindig formálisabb megjelenést biztosít. A derby modell kevésbé formális. A fűzős szárak az orr része fölé vannak varrva, így lehetővé teszik, hogy a cipő sokkal szélesebbre nyúljon, ennek eredményeképpen könnyebb felvenni. Az oxford egy igazán sokoldalú cipő, amelyet minden alkalomra és a mindennapi irodai viseletnek is alá lehet vetni. Zárt fűzésűnek is nevezik, mivel a fűzős szárakat a fej alá csúsztatva varrják a fejhez, ezek alá illesztik a külön kiszabott nyelvet is.