Vajon ki készíti hazánkban a hortobágyi pásztorkalapokat?

A hortobágyi pásztorok hagyományos kalapjait ma már egyedül Mihalkó Gyula kalapkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere készíti hazánkban.

A Balmazújvárosban élő mester kalapos dinasztia tagja. Az első kalapot 15 éves korában magának készítette. Napjainkban 40 zsűrizett fejfedője van, egyik szebb mint a másik. A fő attrakciót mégiscsak a pásztorkalapok készítése jelenti, itt érdemes elidőzni egy kicsit. Ahogy a pásztoremberek között létezik egyfajta rangsor, úgy ez megvan a kalapoknál is. Napjainkban első helyen a csikós kalap áll, őt követi a gulyás, majd a juhász és a sor végén a kondás.

Vajon mi a különbség az említett kalapok között?

A kunsági csikós- és a gulyáskalap
 hasonló állású / mindkettő dísze a darutoll, de a gulyásénak nagyobb a széle. Nyilván azért, mert ő sokat van kint a szabadban, így számára a napernyőt és az esernyőt is a kalapja jelenti. A csikósnál ugye a túl széles perem nem lenne előnyös, hiszen ha vágtat és belekap a szél, a nyaka nem győzné a nagy súlyt tartani.

A kunsági juhászkalap alacsonyabb tetejű / a szakmában gomolya-tetejűnek is hívják /, sokkal keskenyebb, 6 centis a széle, körbe van szegve és egyenes a pereme. Ennek a dísze a túzoktoll. Nem tudom, hogy a kondás kalapjába milyen tollat tűznek, de az övé is olyan mint a csikósé vagy a gulyásé, csak még kisebb, kb. 7-8 centi a széle.

Vajon a kondás felvehet csikóskalapot? Megteheti, de ha amazok felismerik,  biztosan leverik a fejéről. Megállapítható, hogy a kalap nemcsak arról árulkodik, hogy az illető honnan származik, hanem arról is, hogy milyen foglalkozást űz. Ezzel soha nem illett viccelni, nem is tette meg senki!